Terug naar nieuwsoverzicht
05 Dec 2019

IE Systems introduceert nieuw geurfilter.

Een interview met Jaap van Baar
“Ik vroeg me af wanneer Jaap weer met iets nieuws zou komen”, hoorden we onlangs. Jaarlijks komt IE Systems namelijk met nieuwe innovaties op de markt waarmee bestaande problemen in rioleringsstelsels worden opgelost.  Tijd voor een interview met Jaap van Baar van IE Systems over een geurfilter dat écht werkt.

Jaap, waarom heeft IE Systems zich gestort op het geurfilter?
“IE Systems richt zich met haar oplossingen op alle veroorzakers van geuroverlast in rioleringsstelsels. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van een geurfilter op de eindgemalen en bergbezinkbassins. Maar meestal is de werking onvoldoende. Zonde! De opdrachtgever, maar ook zeker de omwonenden, hopen natuurlijk dat de investering het gewenste resultaat geeft. Dus dat de stank verdwijnt.”

Weet je waarom geurfilters niet altijd werken?
“IE Systems heeft hier uiteraard onderzoek naar gedaan. We zien dat leveranciers te weinig oog hebben voor de wetten van de zwaartekracht en hoe de luchtinvoer beter kan. Daarnaast wordt onvoldoende rekening gehouden met condens uit het rioolstelsel waardoor het filtermateriaal verzadigt. Omdat er ook nog eens gebruik wordt gemaakt van RVS behuizingen, is er bij lager temperaturen meer kans op condensatie. Dit beïnvloedt het absorberend vermogen van het filtermateriaal. Ook zien we dat veel filters behoorlijk wat weerstand veroorzaken, en de rioolgeur een andere weg kiest.”

Wat maakt het geurfilter van IE Systems dan zo uniek?
“We maken gebruik van de zwaartekracht. Zwavelwaterstof, die rotte-eieren-geur, is bijvoorbeeld zwaarder dan lucht. De flow door het filtermateriaal is daarom van boven naar beneden. En niet andersom, zoals je altijd ziet. Bovendien kent deze opstelling een zogenaamde ‘schoorsteenwerking’. De wind door de gaten zorgt voor een natuurlijke trek.”

Is dat het enige?
“Nee zeker niet! Door een andere positionering van het filtermateriaal is er een lagere weerstand en gaat de rioolgeur niet z’n eigen weg. En tegen de condensvorming hebben we verschillende oplossingen gevonden. In plaats van RVS gebruiken we bijvoorbeeld PE om temperatuurverschillen te nivelleren. De condens vangen we tevens af met een speciale ‘condenspijp’; die is ‘s zomers koud onder de grond, en ’s winters koud bovengronds.”

Eerst zien, dan geloven zou ik zeggen.
“Dat kan ik mij voorstellen. Een geurfilter dat écht werkt klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Stuur mij daarom een mailtje via info@iesystems.nl, of bel 072-5628041, en we plannen een afspraak in.”


NEEM CONTACT OP

Vul onderstaande formulier in en wij nemen snel contact met u op.

ADRESGEGEVENS

IE Systems B.V. Havinghastraat 40 1817 DA Alkmaar